Vrijdag 8 Maart

Als ik mijn Franse atelier kom binnenlopen
Zet ik gelijk een opera van Mozart op
Door die goddelijke klanken barst ik open
Dan krijg ik lucht en ik krijg ruimte in mijn kop
 
Want dan kan ik me dus beter concentreren
Dan vergeet ik al mijn zorgen en verdriet
Langzaam aan kom ik in hoger sferen
En dan gaat mijn werk lopen als een tiet
 
En als ik Mozart eenmaal tot me heb genomen
Neem ik een flink stuk Mahler één of Mahler twee
En dan Haydn om bij weg te kunnen dromen
En dan van Berloz “Les Nuits d’ete”
 
En dan lees ik vaak een stukje van het Reve
Ik beluister Willy Nelson keer op keer
Dan bekijk ik een portret of een stilleven
Of het Meisje met de Parel van Vermeer
 
Ik wil in mijn vak de absolute top bereiken
Ik wil Rembrandt zijn en Tolstoi en Lou Reed
Om dat te halen ga ik over lijken
Ik wil winnen – zonder doping gaat dat niet

Plaats een reactie


Gus de Bruijn

Beste meneer Van Merwijk, Laatst hoorde ik op Radio 4, tijdens de Mozartweek, een gedicht van u over Mozart. Ik kan deze helaas nergens vinden. In het gedicht wordt Mozart vergeleken met andere grootheden, maar Mozart is uiteindelijk de allergrootste.


Jeroen van Merwijk

Beste Gus, dat is een tekst van jaren geleden; "Mozart stelt je nooit teleur". Nu heb ik een aardig aantal liederen geschreven en heb even moeten zoeken... het staat op de cd "graag meneer van merwijk" (in de cd box "van merwijk's viervuldigheid") De tekst is via een zoekmachine wel te vinden op het internet. Groet Jeroen