de onzichtbare stad (detail 1)


Expositie “In mijn atelier”

Schilderen zou je kunnen definiëren als: het onzichtbare zichtbaar maken.

Het proces van zichtbaar maken blijft meestal onzichtbaar: we gaan naar een galerie of een museum en zien daar schilderijen en tekeningen hangen alsof ze er altijd zijn geweest.
Hoe ze tot stand zijn gekomen, wat voor moeite is gedaan door de kunstenaar hoeveel tijd het heeft gekost en met wat voor concentratie het gepaard is gegaan; het blijft allemaal onzichtbaar.
Wat wel zichtbaar is, zijn de vaak ellenlange en eindeloze en over het algemeen onbegrijpelijke verhalen en theorieën, die het werk middels brochures begeleiden.
Meestal zijn die theorieën en verhalen – merkwaardig genoeg – bedacht en erger nog: geformuleerd door de beeldend kunstenaars zelf.
En dat terwijl de taal in vrijwel alle gevallen nu niet bepaald het sterkste wapen is van de beeldend kunstenaar – hij of zij is niet voor niets een beeldend kunstenaar, het woord zegt het eigenlijk al.
Je zou dus kunnen zeggen dat het in de beeldende kunst de omgekeerde wereld is.
Datgene wat zichtbaar zou moeten zijn (het ontstaansproces van het kunstwerk) is onzichtbaar. En datgene wat beter onzichtbaar had kunnen blijven (de onverklaarbare drijfveren van de kunstenaar) is zichtbaar.

Van Merwijk is van plan daar verandering in aan te brengen.
Tijdens de expositie van zijn werk in KUUB, Ruimte voor kunst en cultuur te Utrecht zal hij zelf al tekenend en schilderend aanwezig zijn.
De galerie wordt voor deze gelegenheid dus omgezet in zijn atelier.
De tentoonstelling heet dan ook “In mijn atelier”
Er liggen overal materialen waarmee hij werkt, her en der staan of liggen kunstwerken waarmee hij bezig is, er klinkt muziek die hij tijdens het werken draait enz. enz.
Het publiek kan dus aan den lijve ondervinden hoe tekeningen dan wel schilderijen tot stand komen en meemaken met wat voor geduld en concentratie dat allemaal gepaard gaat en zelfs in contact treden met en vragen stellen aan de kunstenaar.

Getheoretiseer mag daarbij uiteraard, want alles mag in de kunst, maar het voornaamste is: zichtbaar maken wat de beeldend kunstenaar allemaal uit de kast moet halen om een beetje een fatsoenlijk schilderij dan wel tekening aan de onzichtbare werkelijkheid te onttrekken.

U bent allen welkom!

“In mijn atelier” is te zien en beleven van 4 juni t/m 9 juli 2017
KUUB, Ruimte voor kunst en cultuur
Pieterstraat 3
3512 JL Utrecht
Openingstijden: donderdag t/m zondag 13:00 tot 18:00 uur
Maandag 5 juni, 2e Pinksterdag, zal KUUB ook geopend zijn.

 

Bij het overzicht op de website van de schilderijen staan slechts een zeer klein aantal voorbeelden. De productie van Van Merwijk ligt dusdanig hoog dat nog niet alles gedocumenteerd is om te publiceren op het wereldwijde web. Ook hebben veel van de schilderijen geen titel. Zo kan de kijker zich mee te laten nemen in het geziene en zijn/haar eigen verhaal maken.
De geplaatste schilderijen zijn er slechts om u een indruk te geven. Als u op een schilderij klikt krijgt u een vergrote weergave. Voor nog meer detail kunt u de vergrote weergave in een nieuw venster openen (via uw linkermuisknop).